Обратно към категорията

Миньори и енергетици готвят митинг-шествие в защита на "Марица-изток"

Добавено на: 04.10.2021 16:10
   

Митинг-шествие под надслов "Спасете Марица-изток" организира на 13 октомври от 13.00 часа в центъра на София инициативен комитет "Марица-изток". Това съобщиха организаторите на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора. Освен миньори и енергетици към протеста ще се присъединят и 2500 граждани от четирите области - Стара Загора, Ямбол, Сливен и Хасково, за които е осигурен транспорт.

Над 105 хиляди подписа са събрани в подкрепа на запазването на минно-енергийния комплекс само за месец, съобщи Наско Митев от КНСБ. В тяхна подкрепа са приети декларации от общините Раднево, Нова Загора и Тополовград, както и лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Подписката ще бъде внесена в служебния Министерски съвет. На митинга се очаква да бъде приета и декларация.

Нашите основни искания са запазване дейността на комплекса "Марица-изток" до 2040 година, срок съизмерим с Полша и Германия, уточни Бисер Бинев от КТ "Подкрепа". По думите му, грешните решения днес ще струват много скъпо утре, защото цената на тока я плащат всички българи. "И ние искаме чист въздух, но семействата ни остават гладни", добави синдикалистът.

От Инициативен комитет "Марица-изток" не са останали доволни от участието на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс в онлайн конференцията за "Зелената сделка" през миналата седмица в Стара Загора, защото не са получили нито един съществен отговор.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!