Обратно към категорията

Много българи се надяват да заминат като селскостопански работници в чужбина

Добавено на: 14.04.2020 15:07
   

Много българи се надяват да заминат като селскостопански работници в чужбина. Това каза пред БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева.

„Очакванията са им за по-висок доход. Ако отидат в страни, където условията са лоши и се експлоатира техният труд, почти не им се осигурява жилище, особено в Южна Италия, където е най-тревожно наемането на сезонната работна ръка, те ще рискуват здравето и живота си, не само своя, защото те ще се върнат в родината“.

В предаването „12+3“ Василева предложи от синдикатите да бъдат предприети мерки за защита на сезонните ни работници:

„На пропускателните пунктове да се търси от работника информация – къде отива, степен на зараза, фирмата, която го наема, какви условия за живеене му се предлагат, дали се спазват противоепидемичните мерки, какъв трудов договор има. Да има една декларация за лична отговорност за поемане на този риск“.

Иван Димов, съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че са зачестили отправените към министерството въпроси от граждани във връзка за работа с чужбина:

„Казусите са различни. Едни имат сключен договор, други нямат такъв. Интересът е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят доход за семействата. Не можем да спрем никого да пътува. Нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, подлагат на риск себе си, близките си и околните. Трябва да знаят, че МВнР не може да им окаже съдействие за заминаването. Те поемат лична отговорност, когато напускат територията на страната“.

Препоръката на Външно министерство е да не се предприемат пътувания в чужбина, освен ако не е абсолютно наложително.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

Всеки български гражданин трябва да не забравя правилата при общуване с други хора – за физическа дистанция, поддържане на лична хигиена, носенето на лични предпазни средства: 

Българка, която ще бъде сезонен работник в Англия, сподели пред БНР:  

„Финансова е причината да искам да замина. С 20 паудна си пазарувам храна за цялата седмица и от нищо не се лишавам, а тук не мога да си позволя да си купя сьомга всяка седмица. На 30-и април летя, имам организиран чартърен полет от фермата. Пътувам за Англия. Тази година ми е девети сезон, ходя в една и съща ферма. Фермата е за ягоди, малини, къпини, боровинки. Не се притеснявам, там сме затворено общество. От познати, които са там, знам, че има карантинен период. Спим в каравани, по шест човека сме, имаме отделно баня, тоалетна“.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!