Обратно към категорията

МОН с важна информация за матурите на дванайсетокласниците

Добавено на: 16.05.2023 14:30
   

МОН с важна информация за матурите на дванайсетокласниците

Близо 600 учители и университетски преподаватели ще оценяват матурите на дванадесетокласниците. Изпитните работи от предстоящата сесия на ДЗИ ще бъдат проверявани в електронна среда. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Както обичайно първата матура ще бъде по български език и тя ще се проведе на 19 май в петък. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две отделни теми.

Промяна в скалата на оценяване няма и отново 30 точки ще бъдат необходими на зрелостниците за тройка.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, но изпитите ще са 27. Причината за това е, че изпитите по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план.

На същата дата завършващите професионално образование полагат задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Общо 83 изпита ще организира МОН по време на изпитната сесия май-юни. В числото са включени първата, втората, допълнителните матури, както и изпитите на валидирането на умения.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!