Обратно към категорията

МОСВ: Въвеждаме депозитната система от 2026 г.

Добавено на: 06.07.2024 10:22
   

Според разчетите на Министерство на околната среда и водите, изпълнените до момента дейности и заложените цели, може да се постави начало на депозитна система от отпадъци в страната ни през 2026 г. С това България ще изпълни изискванията на Европейската комисия (ЕК) по отношение на срока и минималните изисквания към системите за обратно приемане на отпадъци от опаковки от напитки, това съобщават от ековедомството.

Изискванията на ЕК, предвидени в проекта на регламент за опаковките, са до 2029 г. да бъде осигурено разделно събиране на най-малко 90% годишно от пластмасовите бутилки и металните съдове за напитки за еднократна употреба. Това изискване може да се постигне именно чрез въвеждането на депозитна система. За да бъде ефективна и работеща, добрите европейски практики показват, че трябват поне две години за осигуряването на цялостна инфраструктура и промени в националното законодателство. 

Депозитната система като минимум ще включва опаковки за напитки за бутилирана вода, безалкохолни напитки, бира и сайдер от 0,1 до 3 литра от пластмаса, метал и стъкло. Приоритет за МОСВ е тези опаковки да се върнат като ресурс обратно в икономиката, да бъдат рециклирани и оползотворявани.

От преди повече от една година е сформирана работна група, в която участват представители на всички заинтересовани страни като Българска стопанска камара, производители на безалкохолни напитки и бира, търговци, организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Националното сдружение на общините, както и неправителствени организации,  представлявани от сдружение „За Земята“. Работната група провежда редовни срещи като активно се обсъждат както законодателните промени, които ще са необходими за определяне на оператор на депозитната система, така и вида, логистиката и инфраструктурата на самата система.

На 8 юли т.г. приключва изпълнението на възложената от МОСВ обществена поръчка „Въвеждане на нов модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки в България“. Именно нейното изпълнение ще даде нужната яснота по основни точки, свързани с избор и обосновка за избора на модел на депозитната система. След представянето на резултата от страна на изпълнителя пред работната група, ще се премине и към изготвяне на всички предложения за изменение на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!