Обратно към категорията

Мотоциклетите да се движат в буслентите и със 140 км/ч на магастрила

Добавено на: 29.05.2022 11:03
   
Мотоциклетите да имат правото да се движат в бус лентите. Ограничението на скоростта на магистрала да се промени от 100 на 140 километра в час, на скоростен път - от 80 на 90 км/ч., но и да има допълнително обучение на мотоциклетистите. Затова настояват хората на мотори с промени в Закона за движение по пътищата. По темата вървят  разговори с ресорния министър и комисията по транспорт в парламента.
Заставаме зад искането скоростта за мотоциклети на магистрала да се приравни с тази за автомобилите. Това заяви председателят на бургаския Мото-клуб „Светците” Стефан Колев:
"Това е най-доброто предложение. Съвременните мотори са с много по-големи възможности и много по-безопасни от мотоциклетите в миналото, така че предложението даже е закъсняло. 130-140 км/ч е прекрасна скорост за магистрала. В момента всеки от нас нарушава правилника било, защото се налага да изпреварваме или защото с нашата скорост се движат тежкотоварни автомобили и ни засипват, когато носят някакъв по-лек товар." 
Всеки има глава на раменете си, за да прецени пътната обстановка. Движението не е задължително да става с максимално разрешената скорост, добави Колев. Според него обаче движението в бус лентите  е нож с две остриета:
"Все пак става дума за доста бързи превозни средства, има недобросъвестни шофьори, които ги ползват, а и все пак с предимство са автобусите. Като се има предвид, че буслентите винаги са от дясната страна не е съвсем безопасно." 
В средата на май мотоклубовете в България и 12 сдружения внесоха предложения за предприемане на мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм при мотоциклетистите и другите уязвими участници в движението. 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!