Обратно към категорията

МВР: 360 са тежките катастрофи за последните 28 дни у нас

Добавено на: 30.01.2020 09:08
   

От МВР отчетоха 360 тежки катастрофи само за първите 28 дни от началото на годината. Жертвите за същия период са 33, а 440 са ранените. За тези 28 дни от 2020-а, полицаите са засекли 828 пияни шофьори зад волана. Шофьор е засечен с 200 км/ч на магистрала "Тракия". Друг е карал с 188 км/ч до Ботевград, при ограничение от 90.

Едва 7 от тежките катастрофи не са станали по вина на водача, според статистиката на КАТ. "Неправилни маневри с най-много загинали – 10 човека, отнемане на предимство – 9 загинали човека и несъобразена скорост – шестима човека", каза инсп. Мария Ботева от "Пътна полиция".

Външни фактори като лош път или хлъзгава настилка не са причина за нито един инцидент, според пътните полицаи. Според експертите по пътна безопасност неточна статистика е в основата на сериозния травматизъм.
"Там, където става въпрос за употреба на алкохол и наркотици, са си виновни водачите, но една част от тези птп-та, са и вследствие на технически неизправности на автомобилите. Ако се направи една такава разбивка на нещата, много по точно бихме намерили какъв е проблемът", каза още председателят на Сдружение н автоекспертите по пътна безопасност Румен Дунев.

Според тях и контролът не е достатъчно сериозен. Дават за пример София. "На един град над милион и половина едва три патрула. Ако се увеличи броят на тези проверяващи резултатът, най-вече с пияни шофьори, ще намалее драстично", заяви Дунев.
Дори и при сегашния контрол, резултатите са стряскащи. Засечените пияни шофьори са 828. За 28 дни снимките за превишена скорост са близо 34 000. Глобени са над 3000 пешеходци за неправилно пресичане. От КАТ обещават проверките за всякакви нарушения са продължат.

Дават и съвети и препоръки. Особено към пешеходците. "Да изчакват да бъде достатъчно светло навън, да има достатъчно добра видимост за тях, да избират задължително правилни места за пресичане и да обличат нещо светло", каза Ботева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!