Обратно към категорията

МВР разби канал за трафик на мигранти

Добавено на: 18.09.2021 13:09
   

При специализирана операция е неутрализирана престъпна група, ангажирана с престъпления, свързани с нелегалната миграция, съобщиха на брифинг в МВР представители на ДАНС, ГДБОП и ГД "Гранична полиция".
Директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов съобщи, че след повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и ГД "Гранична полиция", под надзора на прокуратурата, на 16 септември се е състояла специализирана полицейска операция, в резултат на която е неутрализирана и задържана организирана престъпна група, ангажирана с извършването на престъпления по смисъла на чл. 280 и 281 от НК - нелегалната миграция.
Задържани са седем души. Първоначално - за 24 часа, впоследствие на четирима от тях задържането е удължено с прокурорско постановление до 72 часа, предстои внасяне на искане на постоянни мерки по отношение на четиримата. Операцията е била на територията на София и областите Русе и Хасково.
Става въпрос за много добре структурирана група, с участието на български и на чужди граждани, със строга йерархия и конкретна роля на всеки участник в нея.
Главен комисар Калин Стоянов определи операцията като сериозен успех на службите за сигурност в България, които са пряко ангажирани с противодействието на нелегалната миграция, един от основните, по думите му, проблеми в момента както в страната, така и в Европа.
Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС, обясни как се е развила операцията в рамките на около година. Тя е започнала с получена информация в агенцията, засягаща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а в последствие и през българо-сръбската граница. Информацията е засягала няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани, като основно превежданите мигранти са били афганистански граждани. Данните са били систематизирани и предоставени на ГДБОП и на ГД "Гранична полиция". Били са организирани съвместни екипи за работа по документиране на престъпната дейност на засечената група и всичко е завършило с успешната специализирана операция на 16 септември.
Съвместните усилия на службите за сигурност по противодействието на незаконната миграция през българските граници се увенча с успех, коментира директорът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов. В последното денонощие има задържан, превел чужди граждани през границата, съобщи Моллов.
В групата има както български, така и чужди граждани, като организатор е афганистанец. На четирима има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Двама от тях са българи, двама - афганистанци, единият от които е организаторът.
На брифинга беше обяснено, че освен задържаните, които са върха на организираната престъпна група, голяма част от случаите, свързани със задържани каналджии и мигранти през изминалата година, са били част от тази престъпна група. Но се е работело да се стигне до върха и затова не е било обявявано, а са били съобщавани като обикновени случаи за каналджийство
Главен комисар Калин Стоянов обясни, че според службите, работили по случая, това е група, която активно е влияела на оперативната обстановка по линия на нелегалната миграция в България и извън страната.
Цветан Цветанов от ДАНС потвърди в отговор на въпрос, че имат множество данни, че тази организирана престъпна група е използвала като разпределителен пункт определени райони като тези около Герман, Лозен.
Говорим за върха на тази организирана престъпна група, хората, които на практика поддържат контактите с трафикантите, ситуирани в началните дестинации на мигрантския маршрут и също така и в Турция, където и известно, че се организира основното депо за разпределение на мигранти по европейските маршрути, обясни Цветанов. Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организираната престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една до друга дестинация, при т.нар. хавалдари. Обикновено това са собственици на магазини или на обменни бюра в Турция, и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, се освобождава заплащането и се разпределя по веригата. Цветанов обясни, че в групата не се включват вероятно стотици помагачи под формата на настанители, укриватели, транспортиращи групите мигранти от точки по българо-турската граница във вътрешността на страната. Обикновено едно от първите разпределителни депа е районът на Вакарел - Ихтиман, впоследствие друга група ги превежда до района на София, където може да има известен престой чрез укриване на мигрантите в определени места за настаняване или на открито в гористи местности. А после други лица се ангажират и организират превеждането им до района на българо-сръбската граница с цел незаконното им превеждане през границата. Голяма част от тях обаче, благодарение на взаимодействието между МВР и ДАНС, биват задържани във вътрешността на страната и следват други процедури. Цветанов каза също, че с ГДБОП и "Гранична полиция" имат още множество съвместни разработки, смятат, че в близките месеци, с необходимото съдействие на прокуратурата, без която няма да могат да постигнат тези резултати, са готови в краткосрочен период да пресекат дейността на организираните престъпни групи, които работят специално по афганистанския канал, който в момента е от първостепенна важност.
Той обясни също, че плащанията зависят от конкретните уговорки между трафикантите и хората, които целят да бъдат преведени до Западна Европа, като средно сумата от Афганистан до Германия или близка западноевропейска страна, която трябва да платят още от Афганистан, варира между 8 и 10 хиляди евро. А за превеждане от територията на Турция до Сърбия обикновено цената е около 2 800 евро.
От МВР обясниха днес, че са отправили покана и към наблюдаващия прокурор да се присъедини към пресконференцията, но на брифинга няма представител на прокуратурата. Вчера от прокуратурата публикуваха съобщение за операцията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!