Обратно към категорията

Над 1000 лева ще вземат членовете на СИК и РИК за предсрочния вот

Добавено на: 03.08.2022 14:06
   

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите си решения, свързани с произвеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври 2022 г. с указ на президента.

Те са за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК, определянето на жребия при попълване на съставите на РИК и провеждане на консултации при областните управители за определяне на съставите на районните избирателни комисии и назначаването им.

За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни в райони с до 400 секции членовете на РИК ще получават следното възнаграждение: председател- 1150 лв.; зам.-председател- 1090 лв.; секретар - 1090 лв.; член - 1030 лева.

В районите с над 400 секции членовете на РИК на длъжност председател ще получават 1280 лв. , на зам.-председател - 1210 лв.; на секретар - 1210 лв., а членовете ще получават 1150 лв., става известно от решението на ЦИК за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно възнаграждение за произвеждането на предсрочните парламентарни избори както следва: председател - 115 лв.; зам.-председател - 100 лв., секретар - 100 лв., и член - 85 лева.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. на всеки участвал.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист - експерт към РИК - 850 лв. месечно; специалист - технически сътрудник към РИК - 640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите - 16 октомври 2022 г., пише още в решението на ЦИК.

Консултации за съставите на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание до 7 август 2022 г., включително (55 дни преди изборния ден), става известно от друго решение на ЦИК.

Парламентарно представените партии и коалиции са: "Продължаваме Промяната" - с 67 народни представители; ГЕРБ-СДС - с 59 народни представители; ДПС - с 34 народни представители; "БСП за България" - с 26 народни представители; "Има такъв народ" - с 19 народни представители; "Демократична България" - с 16 народни представители; "Възраждане" - с 12 народни представители.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-ото Народно събрание. Консултациите са публични.

Решенията на ЦИК са публикувани на 2 август.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!