Обратно към категорията

Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още са на трудовия пазар

Добавено на: 16.10.2022 09:36
   

Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още са на трудовия пазар, сочи статистиката на Националния осигурителен институт. За една година броят на работещите пенсионери се е увеличил с 47 хиляди и те вече са над 340 хиляди. Толкова са и служебно преизчислените тази година с натрупан допълнителен стаж.

104 хиляди  са хората с увреждания, които освен пенсия получават и заплата.

При третото поред годишно служебно преизчисляване на пенсиите с натрупан допълнителен стаж се оказва, че най-старата отпусната пенсия назад във времето, попаднала в обхвата на това преизчисляване, е от 8 юни 1966 г., но не е на столетник. От НОИ издириха по молба на БНР историята на тази пенсия.

"Всъщност става дума за мъж, роден през 1946 г. и през юни 1966 г. получава лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, пожизнена при 50 на сто трайно намалена работоспособност. Това е причината да бъде отпусната тогава", съобщи Георги Терзийски - началник отдел в осигурителния институт.

Така вече 76-годишният мъж с увреждане е на трудовия пазар все още, като се знае, че неговият осигурител е неправителствена организация, която работи в полза на хора с увреждания.

"Ще си позволя коментар, че човек в това положение е намерил мисия в своя живот и начин да продължи да се труди", каза още Георги Терзийски.

През миналото преизчисляване на пенсиите на работещи пенсионери най-старата пенсия е била от 1961 година. Най-често на трудовия пазар в момента са хората, които са излезли в пенсия в периода между 2015-2020 г. - те са 193 000.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!