Обратно към категорията

Над 1,9 милиона лева са събрани по сметката на БЧК в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Добавено на: 14.02.2023 12:41
   

В рамките на Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресенията на 6 февруари в Турция и в Сирия, организирана от БЧК, са събрани над 1 900 000 лв. Това съобщиха от БЧК. От събраните средства 480 000 лв. вече са преведени за Турция, а 320 000 лв. - за Сирия. Съобщенията, изпратени на кратък номер 1466, са близо 470 000 броя, посочиха от БЧК.

От червенокръстката организация продължава предоставянето на хуманитарна помощ за пострадалите. 

До момента с наземен и въздушен транспорт от бедствения си резерв и от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец БЧК е предоставил 1152 вълнени одеяла, 1008 комплекта спално бельо, 1000 възглавници, 240 семейни палатки, 400 матрака, както и 224 кашона с дарения, предоставени в хода на Националната кампания. Подготвени за износ и в процес на транспортиране са и 650 комплекта за спане, включващи походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, чаршафи, калъфки, кърпи и хавлии; 312 кухнески комплекта; 306 радиатора; 400 матрака; 2 700 вълнени одеяла и над 3500 кашона с дарения на българските граждани. Общата стойност на материалните дарения от БЧК е близо 290 000 евро.

Заради изключително тежката обстановка и сериозните логистични затруднения в международната операция, които изпитват двете засегнати от земетресението страни, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призовава партньорските организации финансовата помощ да бъде приоритет. Турският Червен полумесец изрично моли да се ограничи изпращането на материални дарения, с изключение на зимни палатки и отоплителни уреди за тях.

БЧК има готовност да изпрати първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия. Организацията е във връзка с общностите на Сирия и на Ливан в България, за приемане на набраните от тях дарения и за оказване на съдействие за тяхното транспортиране.

Благодарение на отзивчивостта на българското общество, към този момент БЧК разполага с достатъчни количества хуманитарни помощи за покриване на първоначално заявените нужди от материални дарения, пристигащи от различни местни и международни канали. От утре организацията ще работи по сортиране и разпределяне на постъпилите хуманитарни помощи и вече заявените доставки.

При постъпване на ново искане за изпращане на допълнителна хуманитарна помощ в Турция и Сирия, кампанията за набиране на материални дарения на БЧК ще бъде подновена.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!