Обратно към категорията

Над 27% от българите са влезли в енергийната криза с неплатени сметки

Добавено на: 10.08.2022 06:42
   

Повече от една четвърт (27%) от българите, участвали в голямо проучване на агенцията Eurofound на Европейския съюз, казват, че имат финансов проблем с редовното плащане на битови сметки. Българският резултат по този критерий за оценка на т.нар. енергийна бедност не е най-лошият в ЕС, защото над половината гърци се оплакват от такъв проблем.

Но българите са едни от най-големите песимисти за това, което се задава в енергийната криза. Дори в групата, посочила, че общо взето лесно си плаща сметките, всеки пети (21%) очаква трудности в следващите месеци. Резултатите, които са от март 2022 г., разкриват с какви възможности и очакванията европейците са влезли в енергийната криза, предизвикана в значителна степен от войната в Украйна и спирането на газа за Европа.

Проучването е проведено онлайн сред десетки хиляди граждани на ЕС. Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound) прави три подобни допитвания с цел планирането и създаването на по-добри условия на живот и труд. Те са възприемани като уникален източник на сравнителна информация за качеството на живот и условията на труд в ЕС.

В петте кръга на събиране на данни в рамките на две години (пролетта на 2002 до пролетта на 2022 г.) участват общо над 200 хиляди души.

Данните от пролетта показват, че заради растящите цени на енергията участниците посочват, че се намират под по-голям финансов натиск, отколкото който и да е момент от пандемията, както и под увеличен риск от енергийна бедност, казват авторите на доклада.

Източник: "Дневник"


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!