Обратно към категорията

Над 280 млн. евро за местните инициативни групи до 2027 г.

Добавено на: 24.02.2023 08:42
   

В новия програмен период от бюджета на Европейския фонд за развитие на селските райони, който се заделя за България, осем процента от него ще бъдат насочени към местните инициативни групи или 282 млн. евро. Това заяви за БТА заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Той допълва, че това са сумите само по този фонд. "По другите оперативни програми ще има по 2% от съответните бюджети. Това означава, че ще има солиден финансов ресурс, който ще помага на териториите из страната да се развиват и да отговарят на нуждите на своите заинтересовани страни на терен", каза Събев.

Зам.-министърът уточнява, че общо 64 местни инициативни групи (МИГ) оперират на територията на България в програмния период от 2014-а до 2020-а година. В следващия програмен период 2023 г. - 2027 г. ще има финансов ресурс за над 100 местни инициативни групи. 

Той обясни, че местните инициативни групи са сдружения с нестопанска цел. В тях членуват читалища, местен бизнес, общини, производители и други. Най-често те са на територията на една, две или три общини. Най-голямата местна инициативна група, която имаме у нас, обхваща три общини - по една от областите Шумен, Бургас и Сливен.

"Местните инициативни групи изготвят своите стратегии съобразно нуждите само на своите общини. Това е различното, силното и уникалното при тях. Това са т. нар. мини администрации, които помагат на местния бизнес, на местни културни и образователни учреждения да съхраняват и развиват поминък. Те имат изключително важна роля", обясни заместник-министърът.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!