Обратно към категорията

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Добавено на: 18.01.2020 09:18
   

Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на дискусия за заболяването по време на изложението "Зелена седмица" в Берлин, съобщават от Министерството на земеделието.

Тя посочи и че в Европа са избити 1,4 милиона прасета, като в 12 страни, от които 10 - членки на ЕС, има над 3900 огнища на болестта.

По нейни думи в момента са регистрирани 49 огнища. Тя подчерта, че в страната ни все още има силно развито индустриално животновъдство и много предприятия с голям брой животни.

Танева посочи, че географското местоположение на България предполага проникването на екзотични и типични болести в Европа. По нейни думи страната ни се е справила успешно, тъй като не е допуснала нито една на територията на общността.
С АЧС се получи се различно - болестта влезе от север и през 2018 г. България регистрира първото си огнище, поясни министърът. Тя отбеляза, че от 2015 г. досега са засегнати 15,5% от поголовието на свинете майки у нас.

Според Танева последиците от развитието на чумата по свинете са намаляване на поголовието, поскъпване на свинското месо и ощетяване на данъкоплатците в общността по отношение на обезщетения и финансиране на мерки за борба с болестта.

Тя посочи, че интензитетът на заболяването у нас е преминал през август 2019 г.

Основните трудности в борбата с болестта според министъра са комуникационните проблеми и липсата на знания в обществото какво представлява чумата по свинете.

Танева изтъкна, че България е предприела непопулярни мерки, визирайки евтаназирането на прасета в задните дворове.

След целия път, който минахме, нашето виждане и предложение е: успехът за изкореняване на АЧС се състои единствено и само в обединени, синхронизирани действия на всички държави в света, заяви тя.

Източник: МЗХГ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!