Обратно към категорията

Над 50 000 лица и семейства да получат финансова подкрепа за отопление от 300 лева

Добавено на: 02.11.2021 13:09
   

Нова еднократна финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми, които правителството реализира. Това предвижда проект на Постановление на служебното правителство за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за изплащане на еднократна финансова подкрепа за отопление на хора и семейства от уязвими групи, за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

БТА разполага с проекта на постановление и мотивите към него. Проектът ще бъде разгледан на извънредно заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ще бъдат подпомогнати хора и семействата, които са получили отказ на подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителния сезон 2021/2022 г. само поради превишение на дохода и поради по-краткия срок на регистрация в дирекциите "Бюро по труда" за безработните. Предложението е подкрепа да получат тези от тях, чийто доход превишава определения диференциран доход за отопление с до 30 лв., включително, както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от шест месеца, преди подаване на заявлението-декларация. От тази подкрепа при посочените условия ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в нормативно определения срок.

За реализирането на тази мярка ще са необходими допълнително 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г. за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

В резултат на мярката се очаква да бъдат подкрепени с еднократна помощ в размер на 300 лв. над 50 000 лица и семейства, които са в най-критична ситуация, във връзка с увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

Във връзка с динамиката на пандемията от COVID-19 и същевременното увеличаване на цените на енергоизточниците, което има силно негативно въздействие върху всички сфери на обществения живот и тежки социално-икономически последствия, бяха предприети редица мерки за справяне с неблагоприятните последици. Въпреки това търсим нови възможности и средства за решаване на проблемите, като в този смисъл е и внесеното предложение за ПМС, се посочва в мотивите на проекта.

Припомня се, че беше осигурена социалната защита на най-уязвимите групи чрез целевите помощи за отопление, като се отчете увеличението на цената на електроенергията за битово потребление, компенсира се увеличението на пенсиите от 1 юли т.г. и се осигури възможност хората да получат еднократно и изцяло размера на помощта, но обхватът на тази мярка не е достатъчен за увеличения брой лица и семейства, върху които най-силно се отразява негативният ефект на кризисната ситуация. Затова тези хора трябва да бъдат подкрепени възможно най-бързо, се посочва в мотивите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!