Обратно към категорията

Намалява броят на работещите хора

Добавено на: 03.05.2024 08:36
   

В демографски план българската пенсионна система е изправена пред сериозни предизвикателства, пише в Конвергентната програма на България. Прогнозите на Евростат показват, че населението на страната ще продължава да намалява, като едновременно с това неговата възрастова структура ще се влошава. Това ще доведе до чувствително влошаване на съотношението между броя на работещите и броя на пенсионерите.

Ако през 2023 г. на 100 души между 15 и 64 г. са съответствали 34 души на възраст над 65 г., то през 2070 г. броят им ще нарасне до 54 на 100 души. Населението в трудоспособна възраст ще намалява и делът му от общата численост на населението в България ще се свие от около 64% до около 57%. От друга страна, делът на населението на възраст над 65 години ще нарасне от около 22% през 2023 г. до 30% през 2070 г.

В дългосрочен план съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените граждани ще нараства. Съотношението между броя на пенсионерите и броя на осигурените, наричано още коефициент на зависимост, е ключов индикатор за финансовото състояние на пенсионните схеми от разходопокривен тип. Застаряването на населението и нарастването на средната продължителност на живота от една страна, и намаляването на населението в трудоспособна възраст от друга, оказват съществено влияние върху държавната осигурителна система в дългосрочен план.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!