Обратно към категорията

Има ли насилие и унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас

Добавено на: 03.12.2020 08:27
Снимки: Pixabay.com
   

Унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори насилие и зверства. Това са констатациите за държавните психиатрии  у нас в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, коментира Нова.

Връзвани ли са пациенти с психиатрични проблеми с вериги и катинари, бити ли са с пръчки? Много въпроси, които чакат отговор.

„Ще започна с това, че когато слушаме Комисията оставаме с впечатление, че тук има разпънати пациети по леглата. Такова нещо не се случва. Има регламентирани средства. Това което се използва при нас са кожените колани, които са регламентирани средства. Те са основното средство за фиксация на болните. Ако пациентът е изключително възбуден, тези тъй наречени вериги се използват, за да се вържат кожените колани за леглото. Насилие не се използва, това е болница. Фиксацията е последното средство за справяне с агресията на пациентите“, казва директорът на Държавната психиатрична болница – с. Царев брод д-р Нели Николова.

„Според наредбата са необходими 4 души, за да се фиксира един пациент. Един от тях задължително трябва да е от пола на пациента. Нощните дежурства обаче се обезпечават от санитари. Тогава възникват проблеми и се налага да ползваме помощ от други колеги“, казва още тя.

„Пациентите могат да си тръгнат когато поискат. Важно е обаче да подпишат декларация. Когато обаче те могат да бъдат опасни, ние имаме право да сигнализираме прокуратурата и да започнем процедура по задържането им в болницата. Това също е в правилника и е уредено от закона“, добавя д-р Николова.

Снимката е илюстративна.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!