Обратно към категорията

Настояват за въвеждане на програма за безопасен интернет в училищата

Добавено на: 23.11.2022 13:16
   

Министерството на образованието и експерти по киберсигурност да подготвят и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап. За това настоява експертът по киберсигурност Явор Колев, който се включи във Велико Търново в националната кампания "Пази детето в интернет", организирана от голяма застрахователна компания.

По данни на Европол за миналата година киберпрестъпленията са се увеличили с 300 процента, включително и срещу деца, а най-разпространеното е сексуалното изнудване на децата, коментира експертът по киберсигурност Явор Колев. 

"Основното място, където се срещат сексуални насилници са игрови платформи, които са насочени към деца на възраст между 7 и 9 години."

В рамките на кампанията "Пази детето в интернет" в страната се провеждат срещи и открити уроци с деца и учителите им, на които се дават съвети как да постъпват подрастващите, какъв е профилът на сексуалния интернет насилник.

Важна е ролята и на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят, коментира Явор Колев.

"Проблемът расте с децата и с раждането на детето то влиза в проблема и родителите трябва да са подготвени, защото те са първата преграда."

Явор Колев призова във всички полицейски структури в страната, а не само в ГДБОП да има експерти по киберсигурност. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!