Обратно към категорията

Навършват се 100 години от окупацията на Българските Западни покрайнини от Сърбия

Добавено на: 06.11.2020 11:37
Снимки: БГНЕС
   

След Първата световна война /1914-1918/ и решението на Ньойския мирен договор през 1919 г., на 6 ноември 1920 г. армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (129 селища в Царибродско, Босилеградско, и Струмишко) с площ 1545 кв. км и население близо 65 000 души. В знак на протест Народното събрание на България прекратява заседанията си и обявява 3-дневен национален траур. 

Символ на окупацията става черната забрадка. Българките в окупираните земи слагат черни забрадки в знак на национален траур, а прокараната по този начин граница е наречена от местните българи "Черната граница". В окупираните територии сърбите закриват 7 училища и 45 църкви.

Въпреки пандемичната обстановка, Културно-информационният център "Босилеград", Сдружение ГЛАС и Демократичният съюз на българите в Босилеград /Сърбия/, символично ще отбележат Деня на Западните покрайнини и 100 години от окупацията - с минута мълчание за жертвите, загинали на границата, съобщи Културно-информационният център "Босилеград", коментират от БНР.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!