Обратно към категорията

Навършват се 5 години от фаталната гонка на летище "Бършен", отнела живота на две момчета

Добавено на: 23.02.2021 15:47
   

21 февруари 2016 година - денят, който беляза две семейства и принуди бургаски майки да хвърлят пръст върху тленните останки на децата си, съобщават от Сливен Медия. Денят, в който две млади момчета напуснаха този свят, заради гонка на писта "Бършен" край Сливен, приключила по трагичен начин. 5 години след смъртта на Невен Богоев и Галин Димов бели мраморни ангелчета и боксови ръкавици пазят гробовете на момчетата, които останаха завинаги на 20 години и 19 години. Вечният дом на младежите е отрупан със саксии с цветя, големи снимки и запалени свещи. Тежкият инцидент променя завинаги живота на две бургаски семейства.
Припомняме, че 32-годишният Николай Филипов уби двете момчета, след като експертиза доказа, че със скорост от 150 км/ч. е забил Мерцедеса си в БМВ-о на Невен на територията на бившото летище край Сливен. В БМВ-то ковчег е бил и трети спътник - Драгомир Бинев. Цяло чудо е, че той се е разминал със средна телесна повреда. "Пет години без теб, ангел мой. Времето не лекува раната в моето сърце. Тя става поголяма и дълбока, и дълбае, и дълбае. Не мога да дойда при теб, не мога да те видя, не мога да те прегърна, и времето, това време, което минава толкова бавно, не можа да ме научи да живея без теб", пише в социалните мрежи почернената майка на Богоев.

Какво всъщност се случи на писта "Бършен" на 21 февруари 2016 г., според официалните документи. "Тримата пострадали имали интерес към автомобилните състезания. От публикации в интернет и организирана група във „Фейсбук“, преди обяд на 21.02.2016 г. тримата разбрали, че на пистата на летище „Бършен“ край Сливен, е обявено събиране на автомобили и мотоциклети и „гонки“ с тях. Решили да отидат и около 11:00 ч. потеглили с автомобила на Невен. До него на предната дясна седалка пътувал пострадалият Галин, а на задната седалка в дясно бил пострадалият Драгомир. Пристигнали в района на летището около 13:00 ч. и въпреки поставените на главен път Сливен – Ямбол забранителни знаци, навлезли с автомобила на пистата. На входа на пистата, както и по самата писта, се движели множество автомобили с различна скорост и в различна посока. След като навлезли на пистата, пострадалите на предните две седалки отключили и премахнали предпазните колани. Богоев продължил да управлява автомобила с невисока скорост (около 60 км/ч.) в дясната част на пистата в посока от запад на изток. Приблизително по същото време в района на летище „Бършен“ пристигнал и подсъдимият с управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“. Той също не се съобразил с обозначения забранителен пътен знак и навлязъл с автомобила на пистата. След кратко движение по пистата и направен обратен завой, подсъдимият Николай потеглил в посока към входа на летището (посока изток – запад), като постепенно увеличил скоростта на движение на управлявания от него автомобил до 150 км/ч. В същото време, пред управлявания от подсъдимия лек автомобил, вдясно от него и в съща посока, се движел със скорост от около 72 км/ч и управляваният от пострадалия Невен лек автомобил „БМВ“. Тогава Невен е предприел внезапна промяна в направлението на движение на автомобила си с рязък завой наляво и пресичане на коридора на движение на лекия автомобил „Мерцедес“. В момента на предприетата от страна на постардалия Богоев маневра, същият е бил на разстояние около 45 м от мястото на удара. Подсъдимият възприел предприетата маневра и реагирал, чрез задействане на спирачната система на автомобила и завиване наляво. Въпреки предприетите действия между двата автомобила настъпил удар, като челната част на автомобила „Мерцедес“ ударил страничната лява част на автомобила „БМВ“. В резултат на настъпилото пътнотранспортно произшествие пострадалите Невен и Галин получили тежки, несъвместими с живота, травматични увреждания и починали непосредствено след произшествието. Подсъдимият, пътуващият с него Николай Н. и пострадалият Драгомир получили по-леки травматични увреждания и били откарани за оказване на медицинска помощ в спешния център при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен". Повече от 3 години делото по случая се протакаше по съдебните зали.

Защитата на Филипов търсеше всевъзможни начини да го отърве от решетките. Спорен беше и въпросът дали на пистата важат правилата за движение по пътищата. В края на 2018 г. Николай получи 4 години ефективна присъда за причиняване на смърт при ПТП, както и лишаване от шофьорска книжка за срок от 4 години. Въпреки че беше признат за виновен, почернените близки на бургазлиите смятат, че е погален с перце от правосъдието, тъй като това е изключително незначително наказание за подобно деяние. През май 2019 г. Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативния съд и съдебни охранители щракнаха белезниците на Николай Филипов. Той е осъден да плати и кръвнина на семейството на Галин Димов от 400 000 лв.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!