Обратно към категорията

Най-мащабният портрет на Левски в България се намира във Враца

Добавено на: 17.07.2020 11:09
   

Враца ще отбележи в събота рождението на Васил Левски на ново място – пред най-големия в страната портрет на Дякона, изрисуван върху фасадата на училище, предаде NOVA.

Проектът е дело на известния художник Станислав Трифонов – Насимо. Идеята била портретът да се вижда отдалеч, да бъде стойностен и модерен.  

Преди най-големият в страната стенописен портрет на Дякона да стане факт, духът на Апостола е илюстриран от учители и ученици навсякъде във врачанското училище, което носи неговото име. В стенописи, с надписи, цитиращи неговите мисли, които ни дават поуката си и днес, със скулптурни творби и в двора, и в сградата. Ентусиасти намерили негова захвърлена пластика и незабавно се заели с реставрацията й.

Възстановили я учителите по изобразително изкуство в училището.

Тогава вече се била родила идеята и за голям портрет на Дякона. Наложиило се обаче парите за осъществяването й да бъдат събирани близо две години.

 „Събрахме наши средства и пари от бюджета на училището. Така помогнахме на екипа на Насимо”, разказа Румен Петков, директор на ОУ „В.Левски”

Избрали точно него заради почерка, с който твори. По изключителен начин пред очите на всички съчетавал традиционната стенописна техника с модерни и нетрадиционни похвати, рисувайки със спрей за графити, фасадни и акрилни бои.

Образът на Дякона буквално оживявал пред очите на всички минута по минута, а художникът работил по 10-12 часа при температури над 30 градуса.

„Бях провокиран да направя портрет на Левски. Образът му се рисува трудно. Мислех доста често за жертвата, която е направил Левски”, разказа Станислав Трифонов.

Дори хората от квартала усетили размаха му и точно като на възрожденски художник му носили плодове и вода. Той пък също дал своето по възрожденски – вместо уговорените 24 квадрата стенопис направил като подарък още 16, за да се виждат отдалеч и ликът, и духът на Апостола.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!