Обратно към категорията

Не се очаква шоково поскъпване на хляба, твърдят от бранша

Добавено на: 08.03.2022 11:02
   

Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара. Това заяви председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева в ефира на bТВ. Тя увери, че няма риск за продоволствената сигурност на страната. 

По думите ѝ замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.

„В случая говорим за компонентни в ценообразуването на хляба, които растат. Тъй като растат цените на енергоизточниците, на петрола, което е изключително важно, защото хлябът има най-тежката логистика“, обясни тя, като допълни, че масовият хляб - бял, типов и Добруджа, е най-евтината храна в света.

Тя коментира и казуса с поскъпването на пшеницата и решението на държавата да стане основен купувач на пазара.

„След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът“, поясни Кукушева. Според нея именно това е причината да бъде взето решението 1,5 милиона пшеница – хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари. 

"Това е напълно излишна пшеница Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г. ", обобщи тя. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!