Обратно към категорията

В неделя свършват мръсните дни

Добавено на: 03.01.2020 08:17
   

Днес Православната църква отбелязва Деня на Свети мъченик Гордий и на Свети пророк Малахия - един от 12-те малки пророци. Живял е през 400 г. преди Христа. Предсказал е идването на свети Йоан Предтеча, който ще приготви пътя Господен и двойното пришествие на Христа, когото нарича Слънце на правдата. Написал е последната пророрческа книга от Стария завет, която представлява приключване на старозаветните пророчества, затова го наричат "печат на пророците".

За Католическата църква е Празник на най-святото име Иисус.

В събота, на 4 януари, е Събор на св. 70 апостоли. Имен ден празнуват Тихомир, Тихомира, Тихомирка.

А в неделя, 5 януари, е Зимен Кръстовден. Попова Коледа. Народът вярва, че на този ден се пропъждат т. нар. "мръсни дни", които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. В християнския смисъл това са "некръстените" дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

Зимен Кръстовден, Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди. Втория и третия са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Сутринта на 5 януари в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.

Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!