Обратно към категорията

Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание

Добавено на: 16.06.2022 15:08
   

Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа "за".

"Против" освобождаването му бяха  113 депутати.  Един народен представител се въздържа.

Искането за оставката му бе внесено вчера с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

До избора на нов председател длъжността ще изпълнява Мирослав Иванов, който до момента беше заместник-председател. 

Искането на оставката на Минчев бе внесено в сряда с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите бяха посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната" бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатура бе предложена от премиера Кирил Петков.

"В пленарната зала има ново мнозинство", каза председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна минути преди да бъде гласувано отстраняването му.

"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност, а още по-голяма чест, която ми оказахте на 3 декември м.г., да ме направите пръв сред равни", заяви Минчев.

"Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. И в такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да "изчегъртват", сега искат да "изчегъртат" мен, заяви Минчев.

В края на петчасовия дебат министър-председателят Кирил Петков му благодари. 

Така парламентът проведе първата си репетиция преди вота на недоверие. Очакванията са вносителите на искането за оставка от ИТН да предложат на поста да се завърне Ива Митева. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!