Обратно към категорията

Нормализират се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид

Добавено на: 08.04.2022 08:20
   

Нормализират се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид, по данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Вчера в три последователни часа автоматичната измервателна станция в града отчете превишения на алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър, съобщава БНТ.

От екоинспекцията в Хасково съобщиха, че причина за замърсяването са изхвърлени вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3". На централата беше направено предписание за намаляване на работните мощности.

Според представителите на централата замърсяването било заради пренос на въздушна маса от други централи, които са наблизо и използват същите въглища.

Серният диоксид е особено опасен за малките деца, за астматиците и за хората със сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

"Тази сутрин данните за серен диоксид са ниски, 13-15 микрограма на кубичен метър, населението на Димитровград може да бъде спокойно, още през вчерашния ден данните започнаха да се нормализират. Открихме някои нарушения за които неколкократно сме давали предписания. ТЕЦ "Марица 3" няколко пъти е санкционирано от нас, има издадени 4 наказателни постановления", заяви пред БНТ Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково.

Според групата "Дишай, Димитровград" решение на проблема е да се инвестира в подобряване на технологичния процес в предприятието.

Продължава мониторингът на въздуха в Димитровград.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!