Обратно към категорията

В нощта на 29 ноември се сбъдват желания

Добавено на: 29.11.2020 09:25
   

Mнoзинa вяpвaт, чe в в нoщтa нa 29 cpeщy 30 нoeмвpи - нaвeчepиeтo нa Дeня нa Cвeти Aндpeй, ce cлyчвaт миcтични нeщa. И aĸo cи пожелаете нещо иcĸpeнo, то щe ce cбъднe.

Традициите дошли до наши дни не са много, но важното е, че са се съхранили.

За гадаенията в нощта срещу деня на Андрей Първозвани разказва www.webmiastoto.com. На този ден момичетата се опитват да разберат кой ще им е годеник, а вариантите са няколко:

— Преди да легнат да спят трябва да сложат няколко парчета хляб, които сами са изпекли, под възглавницата и да кажат: “Годенико, ела и опитай моя хляб”. Който й се присъни, той ще бъде нейният жених.

— Трябва да сипе малко вода в чиния, да сложи в нея няколко сламки във вид на мост и да я постави под леглото си. Годеникът ще дойде да преведе невестата през моста, тоест ще й се присъни.

Можете също така да разберете колко деца ще имате, но за тази цел задължително трябва да е мразовита нощ. Трябва само да налеете една чаша вода, да сложите в нея пръстен и да я оставите на студа. Преди сън вземете чашата: колкото издутини има, толкова ще бъдат синовете; а колкото са вдлъбнатините – толкова и дъщери.

На Андреевден хората слушали водата в кладенците и в замръзналите реки. Ако под леда водата е тиха, то зимата ще бъде хубава. А ако е шумна – това е на студ и виелици. Ако на Андреевден има сняг, зимата ще бъде мразовита и студена. Студено, но слънчево? Ще има богат урожай.

На самия Андреевден вечерта юношите и девойките отивали в най-просторното хале, където до полунощ се веселили, играели, пеели, танцували. След това младежите излизали навън и девойките започвали да гадаят за любовта,

До наши дни са се съхранили различни интересни гадаения на Андреевден, защото съвременните момичета се интересуват от същите въпроси не по-малко от предшествениците си. Едно от най-известните гадаения за бъдещето е с обувки. Девойките сваляли обувките от левия си крак и ги хвърляли през портата. На която страна сочи предницата, натам ще е и къщата на мъжа й. А ако обувката покаже назад, към вратата, ще си седи невеста още една година. Може да се гадае и с пръстен. Трябва да се налее половин чаша вода и внимателно да се пусне с конец пръстена в чашата. Пръстенът не трябва да докосва дъното. Сега можете да се концентрирате върху вълнуващите ви въпроси и да ги да ги задавате на глас. Например колко месеца ще се срещаш с младежа, след колко години ще се запознаеш с бъдещия ти мъж и т.н. Броят удари на пръстена в стените на чашата ще са отговора. Ако на въпроса може да се отговори с “да” или “не”, то при утвърдителен отговор пръстенът ще се удари в чашата, а при отрицателен – ще остане неподвижен.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!