Обратно към категорията

Нова национална програма ще финансира над 5000 ученически групи по спорт и изкуства

Добавено на: 06.02.2022 10:14
Снимки: МОН
   

Поне 5000 спортни отбора и групи за занимания по различни видове изкуства ще бъдат финансирани по новата Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, съобщиха от просветното министерство. Програмата ще разполага със 100 млн. лв., предвидени в проектобюджета за 2022 г. за извънкласни дейности. Програмата ще се изпълнява от Министерството на образованието и науката (МОН) в партньорство с министерствата на културата и на младежта и спорта. Нейните основни параметри бяха обсъдени от министрите на трите институции.

Инициативата има амбицията да обхване по възможност всички държавни и общински училища и центровете за подкрепа на личностното развитие, като им предложи групови занимания по интереси. В областта на спорта ще се сформират отбори по колективни спортове като футбол, баскетбол и волейбол. В сферата на културата ще се стимулират групи по класическа, популярна и народна музика, танцово и театрално изкуство. Държавата ще финансира до 80 часа за тренировки или репетиции и творчески изяви. Предвижда се отборите и групите да се състезават помежду си на градско, общинско, областно и национално равнище.

В заниманията ще се включат активно външни специалисти по спорт и изкуства, за което МОН разчита на съдействието на министерствата на културата и на младежта и спорта.

Училищата с по-малко от 400 ученици ще могат да се включат в програмата с до два спортни отбора и до две групи по изкуства. За по-големите училища границата е шест отбора по групови спортове и шест групи по изкуства. Участниците ще се разпределят в три възрастови групи според етапа на образование – начален, прогимназиален и гимназиален.

„Целта на новата национална програма е да ангажираме децата и младежите със смислени и полезни извънкласни дейности, които да им доставят удоволствие. Така ще им помогнем да се ресоциализират след периода на пандемията, ще направим училището по-привлекателно за тях и ще намалим проявите на агресия, които тревожно зачестиха напоследък“, отбеляза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

„Заедно в изкуствата и спорта“ все още е в процес на разработване. Очаква се всички детайли да бъдат изчистени до приемането на държавния бюджет за 2022 г. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!