Обратно към категорията

Нова опасна мода сред учениците: Никотинови "дъвки"

Добавено на: 13.10.2022 13:20
   

За нова опасна мода сред учениците - употреба на никотинови "дъвки", алармира директорът на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му, макар и забранени за продажба на лица под 18 години, дъвките са леснодостъпни за всеки ученик.

Самите ученици споделиха, че всеки без проблем може да се снабди с тях от търговската мрежа, а ефектът от употребата им е виене на свят и повръщане.

Според Диян Стаматов проблемът с употребата на т.нар. никотинови дъвки е сравнително нов – от около месец.

"Появяват се някакви нови артикули, които самите ученици си предават от ръка на ръка. Това прави впечатление на портиерите, учителите и ръководството на училището. Тези дъвки са разпространени по-скоро сред по-големите ученици – от 8 до 12 клас" обясни той, цитиран от БНР и добави:

„Те са доста модерни. Този нов артикул ще стане атрактивен и за техните връстници в други училища. Затова е необходим много контрол и наблюдение от страна както на учителите, така и на родителите. Сигурен съм, че голяма част от родителите не знаят за съществуването на подобни нови артикули, които са в търговската мрежа“.

Въпреки рисковете за здравето на подрастващите, няма ефективен контрол при продажбата на никотинови дъвки. Това се дължи донякъде на законодателни пропуски. Те не попадат в обхвата на Закона за тютюна и свързаните с него изделия. Комисията за защита на потребителите няма вменени правомощия за контрол над тях. Този контрол не влиза и в обхвата на БАБХ, защото това е никотинов продукт. От РЗИ ще се включат в разрешаването на проблема. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!