Обратно към категорията

Нови специалности в професионалните гимназии от следващата учебна година

Добавено на: 11.04.2023 11:17
   

Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните гимназии и паралелки от следващата учебна година, съобщават от Министерството на образованието. Предложеният държавен план-прием предвижда на национално ниво да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан. В Софийската професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ за първи път ще се изучават специалностите „Театрален кино и телевизионен декор“ и „Художествено осветление за театър, кино и телевизия“, като втората специалност досега се е изучавала само в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства гр. Пловдив – училище към Министерството на културата.

Гимназистите в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив ще имат възможност да усвоят тапицерство и декораторство, професия „Техник-технолог в дървообработването“ – дуална система на обучение с разширено изучаване на чужд език. Професионална гимназия „Васил Димитров“ в Мадан предлага обучение по хидрогеология и геотехника, професия „Техник геолог“ – в дневна форма на обучение с разширено изучаване на чужд език.

На областно ниво изцяло нови специалности ще има в 25 области на страната. Най-много ще бъдат разкрити в Смолян – седем. Сред тях са „Компютърна графика“, професия „Компютърен график“, „Парково строителство и озеленяване“, професия „Техник-озеленител“, Интериорен дизайн“, професия „Дизайнер“ и „Хидрогеология и геотехника“, професия „Техник геолог“.

По пет нови специалности ще има в областите София-град, Бургас и Русе. В столицата сред тях са „Електрически машини и апарати“, професия „Електротехник“, „Програмиране на роботи“, професия „Програмист на роботи“ и „Организация и технология на козметичните услуги“, професия „Козметик“. Във Велико Търново гимназистите за първи път ще могат да изучават как да работят с деца и семейства в риск, а в Бургас - модерни танци.

В област Ямбол, гимназиите също предлагат нови специалности, според проекта за държавен план-прием, провери 999. В Стралджа, вместо профил предприемачески, през новата учебна година обявяват прием за "Работник в заведенията за хранене и развлечения". В Болярово, където едва от миналата година откриха паралелка с професионална подготовка, отново обявяват прием за готвачи. В ямболската Езикова гимназия разкриват паралелка за екскурзовод.

Общо 44 паралелки се очаква да бъдат разкрити в гимназиите в област Ямбол през новата учебна година. Обявените за тях места са 1144.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!