Обратно към категорията

Новите депутати с по-високи заплати

Добавено на: 09.10.2022 15:51
   

България избра новите 240. За трети пъти проведохме извънредни избори за парламент и след този опит обаче не е ясно как ще се подредят играчите на политическата сцена. Сметките показват, че новите депутати ще взимат повече от предшествениците си, информира Нова телевизия.

Новите народни избраници ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от онези  в 47-oто Народно събрание. Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

Така те, заедно с министрите и президента, са единствените в страната, чиито заплати гарантирано се променят 4 пъти в годината. В годините назад е имало редки случаи, в които заплатата в обществения сектор намалява и с това спадат и доходите на властта, но обикновено посоката е обратна – нагоре. Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Така на тръгване депутатите от предишния парламента са се подписвали за основно възнаграждение от над 4850 лева, като тук не се включват допълнителните пари за участия в комисии, както и класовете прослужено време. В първите си месеци новите избраници ще получават основна заплата от над 5140 лева.

Председателя на парламента по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на народните избраници ще получава основно възнаграждение от почти 8 хиляди лева, докато предшественикът му е взимал малко над 7 500.

Едно е ясно - нови депутати ще имаме. Под въпрос остава дали тези нови депутати ще успеят да се обединят по някакъв начин, за да имаме и нови министри. Големият въпрос на следизборната седмица е ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство или не?

Аз смятам, че и международната общност ще задейства по някакъв начин това да се случи, тъй като има опасност да се спрат пари от ЕС. – натиск от Европа или и от другаде? – може и от САЩ донакъде, от ЕС донакъде. Защото е нормално една държава членка на ЕС да не е в едно безвремие политическо – да сформира един надежден кабинет, който да функционира нормално. 

Бившият председрател НС Огнян Герджиков пред Нели Тодорова в "Обзора на седмицата", че очаква и външен натиск за формиране на правителство.

"Аз смятам, че и международната общност ще задейства по някакъв начин това да се случи, тъй като има опасност да се спрат пари от ЕС. Може да се окаже натиск и от САЩ донакъде, от ЕС донакъде. Защото е нормално една държава членка на ЕС да не е в едно безвремие политическо – да сформира един надежден кабинет, който да функционира нормално", подчерта Герджиков. 

Източник: novini.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!