Обратно към категорията

НС гласува окончателно актуализацията на бюджета

Добавено на: 29.06.2022 07:52
   

Парламентът ще се събере на редовно заседание от 9:00 ч. Първа точка в дневния ред е второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. Вчера депутатите заседаваха извънредно, за да приемат актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

От Министерския съвет мотивираха предложението за актуализацията на държавния бюджет с необходимостта от приемането на пакет от антикризисни мерки, насочени към намаляване на негативните последствия от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите, съответно нарастващия инфлационен натиск върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса. В мотивите към законопроекта се посочва, че целта е да се окаже подкрепа в „условията на безпрецедентна криза, породена от военните действия в Украйна“, както и „да се смекчат сътресенията, предизвикани от високите цени на енергоносителите и суровините за уязвимите групи от обществото и за икономиката“.

Предлага се крайните потребители на горива да получават отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел и пропан-бутан. Нулева ставка на ДДС на хляба също е заложена в актуализацията. Сред предложенията са и намаляване на ДДС за парното и газа.

За тази година се предвижда увеличаване на максималния размер на новия държавен дълг от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. Нетният ефект в разходите по консолидираната фискална програма (КФП) е заложен на 1 973,3 млн. лв., което представлява 1,3 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината.

За да успее парламентът да гласува актуализацията на бюджета преди края на юни, депутатите от Комисията по бюджет и финанси заседаваха извънредно няколко поредни дни.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!