Обратно към категорията

НС ще обсъди предоставянето на военна помощ на Украйна

Добавено на: 16.12.2022 07:06
   

Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата на България и Украйна за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа.

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и ЕС. След заседанието на парламентарна комисия по отбрана от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни списъка.

„Първият списък, който е големият по обем, е за директно предоставяне на Украйна. Вторият е за тренировъчната мисия EUMAM, в Полша или Германия съответно според потребностите на украинската страна.“

Логистичната операция е планирана и страната ни има готовност да предприеме действия веднага  след като ратификацията бъде приета окончателно от Народното събрание и президентът да издаде указ, с който потвърждава закона.

На първо четене в пленарната зала „против“ ратификацията гласуваха БСП и „Възраждане“.

Парламентът трябва да гласува окончателно и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложени от ГЕРБ и ПП, с които ще стане възможно прилагането на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони от 2023-та до 2027 година, а също и отварянето на прием в частта селско стопанство по Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Срокът по плана е края на 2023-та и всяко забавяне може да провали възможността за подкрепа на земеделските райони.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!