Обратно към категорията

Няма да има отделни подвижни секции за заразени с Covid-19 и карантинирани

Добавено на: 23.09.2022 09:45
   

Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни на такива, няма да има за изборите на 2 октомври, тъй като няма обявена извънредна епидемична обстановка. Това гласи решение на Централната избирателна комисия, предаде БНР.

Според него заразените или контактни на заразени с Covid-19 и поставени под задължителна изолация към датата на изборите избиратели ще могат да гласуват в населеното място, където са карантинирани.

Те ще може да дадат своя глас в подвижна избирателна секция, но само ако има такава, образувана за хора с трайни увреждания.

Болни от Covid-19 или карантинирани ще гласуват едва, след като вота си в подвижната секция упражнят хората с трайни увреждания.

Кметът на общината или кметството в зависимост от броя на подадените заявления, определя със заповед времето за гласуване с подвижна избирателна кутия, като в рамките на изборния ден определят началото и края на гласуване на избирателите с трайни увреждания, време за окомплектоване на членовете с предпазни облекла, както и времето за гласуване на поставените под карантина и задължителна изолация.

При необходимост кметът на общината или РИК могат да поискат от ЦИК разрешение гласуването в ПСИК да започне в 5 ч. сутринта.

Поставени под задължителна карантина или задължителна изолация подават заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия до кмета на общината/района/кметството/ кметския наместник - в периода от 26.09.2022 г. до изборния ден включително. То се подава по един от следните начини: саморъчно подписано от пълномощник, по пощата, по факс , по електронен път през интернет страницата на общината.

Членовете на подвижната секционна избирателна комисия, в която са гласували и избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация получават като допълнително възнаграждение 50% от определеното.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!