Обратно към категорията

Няма да затягат мерките срещу COVID-19 у нас

Добавено на: 19.06.2020 14:21
   

Ако мерките започнат да се затягат, това ще доведе до паника и риск за целия ни стопански живот. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС след среща с Националния оперативен щаб.

Премиерът уточни, че не призовава към по-строги мерки, а към дисциплина и умолява хората за дезинфекция и дистанция. Борисов е категоричен, че трябва да се научим да живеем с вируса и който е заразен, трябва веднага да се лекува.

"Никога не сме казвали че кронавируст е изчезнал, не сме казвали "корона, Чао". Към днешна дата не считам, че трябва да се паникьосваме, защото се е увеличил броят на заразените, вирусът протича по-леко. Имаме лекарства и защитни облекла. Не съм призовавал към по-строги мерки, точно обратно, по-дисциплинирани да сме".

Премиерът заяви, че ако започнат да затягат мерките, това ще донесе паника и риск за целия ни стопански живот.

"Всичките 6 човека, които са починали през последното денонощие са с тежки съпътстващи заболявания и дихателни и сърдечни. Това са много тежко болни хора", каза Борисов.

По думите му бройките показват, че мерките са ни били правилни, когато ги разхлабим, резултатите се повишават, но не са така критични, за да предприемем нещо повече.

"Което може да отпадне, да отпадне. Знаехме прекрасно какво ще се случи, проведохме заседание с Щаба, но винаги съм се водил когато съм взимал мерки, с тяхното мнение. Вирусът е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет, имаме медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Ваксини, лекарство за коронавирус няма. Милиарди са заделени за над 4000 млн. ваксини, в момента, когато се появи такава, за всеки европейски гражданин ще има", уверен е Борисов.

Премиерът заяви още, че умолява да се спазва дистанция, дисциплина и дезинфекция и се препоръчва носене на маски.

"Думите задължавам, забранявам, вече месеци наред носят други психологически ефекти. Ние умоляваме, доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг, ако имаш маска, проблемът е решен. Нищо не пречи да ги носим, препоръчваме, а не ги задължаваме да ги носят", каза премиерът.

Ако бяхме продължили с тези мерки, щяхме да поболеем населението. Ако сложим КПП-та на София, ще го понесе ли народът - попита Борисов. Трябва да свикнем да живеем с това, има ли заразен, трябва веднага да се лекува, категоричен е той.

Шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов от своя страна уточни, че в болниците разполагаме с всички медикаменти, разписани по света.

"Разполагаме с достатъчни количества антиретровирусна терапия, с достатъчно медикаменти, които се използват за лечение на други вирусни инфекции, имаме дексаметазон. Имаме медикаменти за така наречената цитокинова буря и не на последно място с достатъчно количество лични предпазни средства. Всичко онова, което е разписано по гайдлайните, го имаме в лечебните заведения", заяви проф. Ангелов.

Той допълни, че вирусът в началото е бил изключително агресивен, в момента тежестта на заболяванията са с по-малка разрушителна способност за организма.

"Вирусът, за да оцелее, сам по себе си, той трябва да се приспособи към нас. Да направи така, че да не ни убива, а да може и той да съществува", уточни шефът на Александровска болница.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че клъстерите са основните места, където се увеличава броят на заразоносителите. "За съжаление причината са наши български граждани, които сега се прибират, за да изкарат летния сезон. Това е по-добрият вариант за разпространението на вируса, РЗИ-тата наблюдават тези клъстерни места, защото по-лесно се овладява заболяването, защото не се разпространява из други области и из страната", уточни министърът.

Той напомни, че министерството продължава да плаща по 1000 лева на медиците, които са на първа линия.

За наличието на по-голям брой тествания, Ананиев заяви, че броят се е увеличил, тъй като се е увеличил самият брой и вид на тестовете, а и различни сектори, отрасли, министерства, общини са проявили желание да тестват своите хора от гледна точка на сигурност.

Той даде пример с министъра на земеделието, който иска да тества служителите в областните служби, които от своя страна ще проверяват земеделските стопани.

"Капацитетът, който имаме като брой тестове и лаборатории дава основание да разширим кръга", каза министърът.

Ананиев заяви, че всеки ден РЗИ-тата дават информация за заетите легла. Към този момент интензивните легла са заети не повече от 18%, а общо леглата, предвидени за респираторни заболявания, са заети на 35%. Министерството е готово да увеличи двойно капацитетът на леглата, ако се наложи.

По отношение на терапиите за коронавирус проф. Ангелов заяви, че разполагаме с достатъчно количества хидроксихлорокин и този медикамент също се използва, но под строг лекарски контрол.

По отношение на дексаметазона, професорът обясни, че той е достъпен в българската медицина от много години. Има мощен противовъзпалителен ефект, но е имуносупресивен медикамент и трябва специфично, и професионално да се избере в кой етап от заболяването да се включи.
БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!