Обратно към категорията

Няма завишени нива на радиация, потвърдиха от БАН

Добавено на: 22.04.2020 07:33
   

Няма завишена радиация  и риск  за населението в България , потвърдиха  от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН във връзка с пожара край АЕЦ "Чернобил" в Украйна.

Експертите  са категорични, че приближаването на пожара до хранилището за радиоактивни отпадъци на АЕЦ "Чернобил" не бива да всява страх у хората, тъй като  всички съоръжения на територията на атомната централа, в които има такива вещества, са от негорими материали, а въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.

Учените изтъкват, че в България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства и че проверки на стойностите му в София и на връх Мусала от 1 до 15 април показват, че отклонения от допустимите норми няма.

Въз основа на тези проби експертите  са категорични, че не се налага предприемане на мерки за защита от радиация.

И още - учените изтъкват, че на надморска височина от около 3000 метра бързите въздушни преноси са ясен индикатор за трансграничен пренос на радиоактивни вещества и по тази причина данните, измерени на  Мусала, са изключително важни  за оценката на радиоактивната обстановка не само у нас, но и в цяла  Югоизточна Европа.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!