Обратно към категорията

Общините искат държавна подкрепа за тока

Добавено на: 28.01.2022 09:39
   

Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за решаване на кризата, в която общините изпадат с непосилните цени на тока. Това пише във фейсбук Даниел Панов - шеф на сдружението на общините в България.

Той пояснява, че точно преди година борсовата цена бил 104 лева за мегаватчас, а днес е близо 580 лева. Заради огромния ръст вече е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар, изтъква той.

По думите му между 2,5 и 3 пъти по-високи сметки за ток ще платят общините през януари. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници.
Така според Панов дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без компенсиращ механизъм от държавата.

Още от октомври миналата година заедно с Националното сдружение на общините поставяли този въпрос пред изпълнителната власт. Въпросът остава отворен, продължават разговорите с Министерство на финансите.

"Общините трябва да получат възможност да плащат тока за собствени битови нужди по аналогия с битовите клиенти. Не може една социална услуга или детска градина да бъдат третирани като производствено предприятие.
Краткосрочните мерки за икономии във Велико Търново са следните: общинските сгради преминаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено часово време на работа, предстои намаляване на мощността, за да не ги спираме. Изключено е художественото и архитектурното осветление на музейни обекти, църкви и обществени сгради", казва той.

И добавя: "Няма обаче да оставим нито децата и социалните услуги на студено, а на този етап осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем. Още тази година ще подменим 1600 лампи в големите квартали с LED-осветление, обсъжда се монтирането на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!