Обратно към категорията

Обсъждат повишаването на тока за бита от 1 юли

Добавено на: 07.06.2023 08:16
   

На 30 юни Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателните решения за утвърждаване на цени на топлинната енергия и на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2023-30.06.2024 г. Вчера се проведе общественото обсъждане по проекта.

От всички поканени заинтересовани страни - държавни органи, енергийни дружества, в общественото обсъждане участваха само представители на Омбудсмана на Р България, на Гражданска платформа „Изправи се.бг“, както и граждани.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, в проекта на решението се предлага средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер на 3,63 %. За клиентите на ЕВН в Югоизточна България е предвидено увеличение на крайната цена с 3,41 %, на „Електрохолд“ – с 3,44 %, а за клиентите на „Енерго Про“ – с 4,24 %. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги.

На общественото обсъждане представителят на Омбудсмана възрази срещу предлаганото от регулатора увеличение на цената на електрическата енергия. Според институцията повишението не е обвързано с изпълнението на показателите за качество на електроенергията, липсва информация за резултатите от извършените проверки на енергийните дружества, не е изяснено какво е отражението на получените компенсации върху предложената крайна цена. От Гражданска платформа „Изправи се.бг“ също се обявиха срещу предлаганите цени на електроенергията за бита като казаха, че то е в полза на крайните снабдители. Оспорен беше и начинът, по който Комисията е определила технологичните разходи, без да са посочени данни и да е извършван контрол върху тях.

В отговор на направените коментари ръководителят на работната група и директор на дирекция „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ Пламен Младеновски подчерта, че становището на Комисията е при случаи на проблеми с качеството на електрозахранването, потребителите да бъдат компенсирани от съответното електроразпределително дружество. Във връзка с направените инвестиции от електроразпределителните дружества Младеновски обяви, че през следващите дни Комисията предстои да приеме докладите от извършените годишни проверки. Те ще отчетат реално осъществените инвестиции, което ще бъде отразено във финалното ценово решение. На случаен принцип е извършен физически контрол на отделни обекти с цел да се установи дали декларираните инвестиции отговарят на действителните. По отношение на технологичните разходи беше пояснено, че те се определят за целия регулаторен период и след неговото приключване се коригират с коефициент. Според Младеновски съществува реален риск във ФСЕС да не бъдат събрани достатъчно приходи, тъй като пазарните цени са на ниски нива. По-малкият размер на събраните средства не дава реална възможност да се постигне допълнително намаление на предлаганите цени, заяви той.

Членът на Комисията Александър Йорданов подчерта, че по отношение на технологичните разходи на дружествата регулаторът прилага консервативни решения в защита на интересите на потребителите. Комисията намалява нивата им всяка година с цел дисциплиниране на дружествата, но в същото време не може и да се допусне с рязко намаляване на тези разходи да се стигне до влошаване на качеството на доставяната електроенергия.

Преди провеждането на общественото обсъждане, в съответствие с изискванията на нормативната уредба, на 1.06.2023 г. Комисията проведе открито заседание, в което участваха представители на енергийните дружества-заявители.

В 14-дневен срок всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища, на които регулаторът ще даде мотивиран отговор в окончателното си ценово решение.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!