Обратно към категорията

Обсъждат увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа на година

Добавено на: 09.12.2020 07:54
   

Народното събрание ще обсъди окончателните промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно, съобщават от БНР.

Депутатите ще обсъдят законопроекта на Министерския съвет. В него се предвижда с колективен трудов договор да може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година.

Промяна, срещу която категорично се обявиха от опозицията. Имаше дори умишлено прекъсване на последното пленарно заседание, за да се осуети промяната за увеличаване на допустимите часове извънреден труд от 150 на 300 часа със мотив, че извънредният труд не означава по-големи заплати, а рискове и ниска ефективност в работата.

Освен увеличаване на времето за извънреден труд, се предлагат промени в сумираното изчисление на работното време, с които се намалява срокът за неговото изчисляване от шест на четири месеца. Дава се и възможност при колективно договаряне този срок да бъде увеличен на една година. 

Измененията в Кодекса на труда предвиждат и намаляване на изискуемия стаж на четири месеца за ползване на годишен отпуск, в случаите на постъпване за първи път на работа. В окончателните текстове в Кодекса на труда се предлага официалният празник на 24 май  да се нарича „Ден на българската писменост, просвета и култура“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!