Обратно към категорията

Ограбиха 200-годишен храм в Чирпан

Добавено на: 08.05.2021 12:58
   

Над 1000 лева са задигнати от 200-годишен храм в Чирпан, съобщава БТВ.

Освен парите крадците си тръгнали с кръст, обкован със сребро и лъжичката, с която се дава причастие.
Ден преди Гергьовден отец Георги намира вратата на черквата "Въведение Богородично", притворена. Предишната вечер лично я заключил.
"Като погледнах през прозореца, видях, че канцеларията цялата е разхвърляна, всичко е обърнато наопаки и разбрах, че става въпрос за грабеж“, каза Отец Георги храм Въведение Богородично – Чирпан.
Освен в канцеларията, крадците успяват да проникнат и в храма през южната порта. Разбиват касите. Тръгват си не само с парите:
"От утвара, който за богослужие използвам, за литургия, лъжичката за причастие изчезнала и един кръст, с него извършвам водосвет и други ритуали, който е от чимширово дърво и със сребърен обков и позлатен“, споделя божият служител.
Видеонаблюдение запечатва посегналите на храма, а щетите от грабежа отец Георги изчислява на над 1000 лева - празниците тъкмо минали и предстояло да отворят кадите и кутиите за дарения пред църковните настоятели. Но крадците ги изпреварили.
Храмът „Въведение Богородично“ в Чирпан е строен през 1831 година. Ферманите за разрешение за градежа му още се пазят в църквата, която се нуждае от ремонт.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!