Обратно към категорията

Окончателно - от 1 април отпадат противоепидемичните мерки

Добавено на: 30.03.2022 14:20
   

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова дава пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

В пресконференцията участие ще вземат зам.-министър д-р Петър Грибнев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

"Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г." Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни дискусии, обяви Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки, допълни министърът.

Какво отпада от 1 април?

- задължителното носене на маски на затворени обществени места;

- изискването за спазване на дистанция;

- ограниченията за присъствен процес във висшите училища;

- забраната за свиждане в болниците;

- изискването към работодателите да допускат до 50% от персонала при възможност в дистанционна работа.

 

Какво остава да действа след 1 април за срок от 3 месеца?

- възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия;

- удължаване действието на ТЕЛК и НЕЛК

"Животът след пандемията никога няма да бъде същият, връщането към нормалността е относително. Всеки пети страда от постковид симптоми в продължение на месеци, пострадаха много отрасли, в света около 100 млн. души загубиха работата си, дългосрочни са последствията в сферата на образованието, а техният негативен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревожност", подчерта още министърът.

"По отношение на носенето на защитни маски имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и при хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му твърдението, че пандемията е свършила, е все още прибързано.
"Няма решение за излизане от пандемия, това ще го реши Световната здравна организация", каза още Кунчев.

От 1 април ще остане и изискването на сертификати за ваксинация, отрицателен тест или преболедуване за влизане в страната, отпада обаче разделянето на три цвята по зони за държавите и ограничението за недопускането на лица от червени зони.

По думите на Сербезова COVID-19 не си е отишъл, но ще трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без да сме в извънредна епидемична обстановка. 

"От поведението на всички нас зависи каква ще бъде статистиката, когато се събудим, за да не посрещнем Коледа и Нова година с нови мерки, например", коментира още Сербезова.

COVID зоните в поликлиниките също няма да работят след 1 април, съответно няма да бъдат и финансирани.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Здравната комисия пък прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които извън извънредната епидемична обстановка министърът на здравеопазването, както и РЗИ ще могат да налагат мерки по райони като носене на маски, спазване на дистанция и т.н.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!