Обратно към категорията

Омбудсманът Ковачева: Министерството на труда отказва да изпълнява закона

Добавено на: 24.03.2023 10:07
   

Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е възможност, при която те получават помощ в размер, съответстващ на месечния минимум на месец, което е близо 3 кубика. Макар, че има такъв текст в закона, институциите отказват да го прилагат. Това заяви тази сутрин по БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.
Тя е изпратила запитване до Министерството на труда и социалните помощи, в което пита през миналата година колко души са получили водни помощи. Отговорът по думите на Ковачева е озадачаващ – от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона.
„Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От КЕВР казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от МТСП казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст", поясни Диана Ковачева - омбудсман на Република България.
Ковачева обясни какъв е редът за получаване на тези помощи: отива се в дирекцията за социално подпомагане, подава се молба - декларация и съответно се преценяват по критериите за социално слабите. Има жалби от граждани, които са провокирали омбудсмана да започне тази дискусия.

Ковачева смята, че докато текстът съществува в закона, е редно хората да бъдат подпомагани така, както получават енергийни помощи за отопление през зимата.

По думите ѝ тревожната тенденция е, че жалбите на гражданите нарастват. За 2022 г. писмените жалби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са дошли лично в приемната. От там с близо 30% нарастват и препоръките, които е изпратила.

"На първо място са потребителските жалби. Те са над 30% от всички жалби. Сред тях най-честите са оплакванията за лошото качество на водата и високата цена. Следват проблеми с електроснабдяването, топлоснабдяването, със социално-икономическите права на хората - пенсии, социални плащания, здравеопазване, ТЕЛК решенията, образование и т.н.", уточни омбудсманът.

Процесът с инвалидните пенсии вече е започнал, изплащат се пенсии, но не всички хора са включени в списъците. От 1 април хората ще могат да си проверяват документите в НОИ, където да бъде определен размерът на пенсията, посочи още Диана Ковачева.

Комисията за защита на потребителите не е реагирала на нито един от сигналите, подадени от омбудсмана по отношение на увеличените цени на мобилните услуги. Диана Ковачева добави, че при нея продължават да пристигат жалби срещу телекомите заради поскъпването на услугите:

"Абсолютно безобразие е това, което се случи с мобилните оператори. Отново ще искам среща с министъра на икономиката и с председателя на КЗП, защото нито един от въпросите, които повдигнах на практика не е приет от КЗП. Един от мобилните оператори не дава право на хората при индексирането да се откажат от услугите му и да минат към друг".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!