Обратно към категорията

Омбудсманът настоява за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19

Добавено на: 28.04.2022 13:16
   

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев, в която настоява да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от здравната каса. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът за препоръката на Диана Ковачева са затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID-19 след отпадането на извънредната епидемична обстановка.

Омбудсманът посочва, че сред основните проблеми, които са поставени от граждани и от пациентски организации, е промяната на реда за издаване на направление за PCR. "Предвид това, че посоченото медико-диагностично изследване е високоспециализирано, направление за провеждането му се издава от специалист, към когото пациентът трябва да бъде насочен от общопрактикуващия си лекар. Това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания“, посочва омбудсманът.

Диана Ковачева отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR -  бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория срещу заплащане, с което тя е категорична, че се нарушават правата на пациентите.

„Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система“, отбелязва Ковачева.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна.

Омбудсманът изразява безпокойство от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените с COVID-19, заплащани от НЗОК“. Ковачева настоява да бъде проявено разбиране, че независимо от отпадане на извънредната епидемична обстановка, опасността от разпространение на COVID -19 в страната не е отминала и правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани.

Вчера омбудсманът изпрати становище до здравния министър, в което поиска да се запази възможността за изписване на лекарства и на хартиен носител, припомнят от пресцентъра на обществения защитник. Позицията на омбудсмана е, че въвеждането на задължителен електронен формат нарушава правата на гражданите до медицинска грижа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!