Обратно към категорията

Опасност от мъртво вълнение на Черноморието

Добавено на: 25.07.2020 15:25
   

Спасители предупреждават за опасно мъртво вълнение по морето, което традиционно излиза в края на юли и началото на август. И въпреки флаговите сигнализации и съветите на спасители, все още има туристи, които не спазват указанията за плажуване, коментира БНТ.

Валентина Станчева е спасител от пет години. Заради това, че е момиче казва, че повечето туристи я пренебрегват, когато им прави забележка в морето.

Валентина Станчева, спасител: „Доста често ме питат дали наистина съм спасител. Много често се случва, примерно при червен флаг, да влизат с надуваеми дюшеци и всякакви други надуваеми предмети. Аз им свиря съответно, те не ме слушат. Чакат да се обърна само, за да влязат".

Днес спасителите направиха зрелищна демонстрация пред летовниците на Северния плаж в Бургас, за да покажат как трябва да се реагира, ако човек започне да се дави.

Веселин Илиев, старши спасител: В случая, когато се давят група от хора, спасителите са двама на пост, който е на поста спасителят навлича спасителното въже и тръгва да спасява средния, а двамата от двата поста, които идват да помага, спасяват давещите се от двете му страни".

На брега спасителите са обучени да окажат първа долекарска помощ. А на плажа има и оборудван медицински пункт. Летовниците се оказва, че знаят как да реагират при мъртво вълнение.

И въпреки че тази година по ивицата им по-малко спасителни постове, според концесионера плажът е обезпечен.

Симеон Цветков, концесионер на Северния плаж в Бургас: Имаме 12 спасителни поста с по двама спасители, всички от които са добре подготвени и оборудвани.

На спасителите са раздадени и специални маски за дишане уста в уста срещу разпространението на коронавируса.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!