Обратно към категорията

Опасност от повторение на кризата в Перник, този път по Черноморието

Добавено на: 10.08.2020 11:30
Снимки: Unsplash.com
   

Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие. Това предупреди пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие, нещата не стоят по този начин. На Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60. Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой", каза министърът.

С 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон, коментира Димитров.

В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка, проектът трябва да се възстанови, а мястото на багерите не е в Рила, допълни министърът:

"В четвъртък ние правим официално откриване - възобновяваме проекта, който е горе на самите езера, пътеките. Няма бетон, няма асфалт и не се предвижда. С коне ще се качва всичко, както е по проект от преди няколко години е било предвидено това нещо - за информационен център с база на планинските спасители, защото там се качват няколко хиляди човека и, ако някой пострада, да може да бъде свален. Третото е, че издаваме заповед - МОСВ има съответните правомощия, съгласувано е с ЕС, вписали сме в зона "Рила-буфер", цялата зона надолу е под контрола на РИОСВ-София, което има право да издава заповедите, да ограничава и да разрешава - спасителни, аварийни, медицински и всякакво друго движение. И цялото движение в парка нагоре, от този момент нататък, ще се поеме от парк "Рила" и РИОСВ-София."

Според министър Димитров проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!