Обратно към категорията

Организират проверка на старите гори у нас

Добавено на: 20.07.2021 09:45
   

Агенцията по горите съвместно с природозащитната организация Световен фонд за дивата природа - България (WWF) организира проверка на състоянието на старите гори у нас, предават от БНР. 

Вековните гори са последните кътчета дива природа, които са слабо повлияни от човека, и у нас те са не повече от 4% от всички гори. Днешната проверка, в която ще се включат и журналисти, ще бъде в парк Витоша.

Вековните гори в България са около 150 000 хектара и пазят уникални примери за естествените процеси в природата. По време на проверката експерти и журналисти ще проследят на терен характеристиките на горите във фаза старост.

Ще наблюдават биотопни дървета, които осигуряват местообитание за другите живи организми.

Заради постиженията си в защита на българските стари гори в мрежата "Натура 2000" през миналата година страната ни беше отличена с европейската награда в Брюксел.

Опазването на последните стари гори е важно, защото повечето стари гори в България губят значението си. Превръщат се в стопанисвани и в тях започва дърводобивна дейност.

Така старите гори биват лишавани от шанса да бъдат своеобразен "Ноев ковчег" за близо 30% от горските видове и организми, които са изчезнали в стопанските гори.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!