Обратно към категорията

Още 193 училища кандидатстват за статут като иновативни

Добавено на: 06.02.2022 10:04
Снимки: ПГТ "Алеко Константинов" - Ямбол
   

Общо 193 училища са кандидатствали в Министерството на образованието и науката (МОН) за включване в Списъка на иновативните училища за следващата учебна година.

Образователните институции участват с разработени иновативни училищни проекти. Голяма част от тях предлагат нови методи на преподаване и въвеждане на новости в организацията и съдържанието на обучението. Друга част залагат на нов или по-усъвършенстван начин на управление и обучение, както и на по-добра образователна среда. Място в проектите намират също разработени по нов начин учебно съдържание, учебни планове и програми.

За първи път през тази година училищата наблягат на теми, свързани с личностното развитие и гражданското образование на учениците. В други проекти се акцентира върху обучение чрез работа по проекти, дигиталните науки и  STEM обучението. Интерес има към изкуствата, екологията, методиката „Монтесори“, спорта, кариерното ориентиране и развитие на професията, изкуствения интелект и др. 

Най-много от кандидатите за статут на иновативни са основни училища – общо 87. Постъпили са искания от 57 средни и девет начални училища, както и от 30 професионални и осем профилирани гимназии. Проекти са изпратили още от едно спортно и едно обединено училище.

Общо 144 от институциите са общински, 25 - държавни, а 24 - частни. Училищата са разпределени в 96 населени места от 27 области в страната.

Постъпилите проекти ще бъдат оценени от Комисията за иновативни училища към МОН, в която са включени образователни експерти, специалисти от научните среди, бизнеса и технологичните индустрии.

Междувременно други 44 училища със статут на иновативни са представили в МОН информация за промени в иновативните си проекти. Измененията са свързани с разширение на обхвата на учениците, вида на иновациите, квалификацията на учителите и др. Училищата са попълнили електронни формуляри за разширение на обхвата на действащите проекти.

Иновативните проекти са с продължителност до четири  години. Те обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището. За всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка в резултатите, които подлежат на мониторинг и анализ.

През настоящата учебна година като иновативни са определени 510 училища от всички области на страната. Сред тях са ямболската Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов", Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Начално училище „Св. св. Кирил
и Методий“, Основно училище „Николай Петрини“, Основно училище „П. Р.Славейков“, Обединено училище „Доктор Петър Берон“, както и Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“-Скалица и Профилирана гимназия „Св.Климент Охридски"-Елхово. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!