Обратно към категорията

Още един протест срещу затварянето на ГКПП "Илинден-Екзохи"

Добавено на: 25.08.2020 14:06
   

Втори протест срещу затварянето на граничен пункт "Илинден-Екзохи". По-късно днес търговци и превозвачи от района на Гоце Делчев ще се съберат близо до българо-гръцката граница. Те настояват тежкотоварните камиони да бъдат пропускани през пункта и заплашиха с блокади на пътя и ефективни протести, ако това не се случи, съобщава БНТ.

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев са категорични, че търпят огромни загуби, заради затворения пункт "Илинден-Екзохи". Защото пътят им до граничен пункт "Кулата", от където могат да влязат в Гърция, се удължава и оскъпява. Част от тях дори за загубили партньоре, с които работят в Гърция. Те настояват за бързата намеса на българските власти.

"На 6 август изпратихме писмо до Външно министерство и до представителството на ЕК в България. За мен това е катастрофално. Аз търгувам изцяло със съседна Гърция. Както купувам от там суровина, така и изнася готов продукт към Гърция. Имам сключени договори", каза Кръстьо Веселинков.

"Имаме внос и износ за Гърци, който в момента е силно възпрепятстван. Затварянето на пункта води до много оскъпява не на продукта и затруднение на доставките, забавяне при тези доставки. Има транспортни фирми, които отказват да работят и да доставят до Гърция поради допълнителните километри, поради чакането на КПП Кулата", каза Станислав Шехинов.

Превозвачите определят като абсолютно нелогично затварянето на КПП "Илинден". Тъй като шофьорите преминават през Кулата също без да се изисква отрицателен тест за коронавирус тях. Превозвачите са категорични, че ако Граничен пункт "Илинден" остане затворен и зимата, проходът през Папаз чаир, който свързва Сандански и Гоце Делчев, става почти невъзможен за преминаване, и това ще убие бизнеса им.

"Удължава се пътя през Папаз Чаир, който е много труден за товарни автомобили. Преди 10 дни имаше и катастрофа. Загубите са доста, за един месец около 20 000 лева", каза Георги Витанов.

За да изразят недоволството си превозвачите днес в 17 часа ще се съберат в района на село Гсподинци, на пътя, който води към затворения граничен пункт "Илинден Екзохи".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!