Обратно към категорията

Остър сблъсък между лекарския и фармацевтичния съюз заради електронните рецепти

Добавено на: 18.10.2023 12:48
   

Два дни след въвеждане на електронните рецепти – остър сблъсък между лекарския и фармацевтичния съюз. Аптекарите настояват за нормативно въвеждане на генерична замяна на лекарствените продукти и отричат твърденията на лекарския съюз за "диктат на аптеката". От лекарския съюз обаче заявиха, че никой не е освободил от закона колегите – фармацевти, но 2 дни се наблюдава масово връщане на пациенти до кабинетите.

Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през националната здравно-информационна система. Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик.

Според фармацевтите е трябвало да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Електронната рецепта за тези препарати вече е задължителна.

За да изпишат електронна рецепта лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В същото време според Българския лекарски съюз в аптеките такъв контрол не се осъществява, защото не се изисква подпис при получаването на лекарствата.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза пред БНТ, че нито те, нито аптеките имат право да връщат пациенти:

"Законът казва, че ако няма медикаменти, изписани от лекаря, тя трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най близката аптека, която би го имала. Това го пише в закона."

Само за 2 дни са издадени 26 хиляди електронни рецепти. По-малко от половината са изпълнени.

"Министерството ние многократно ги предупреждавахме - моля ви, не заблуждавайте обществото с това приложение. Това не е игра електронна", каза д-р Иван Маджаров.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде:

"И ще важат, което означава, че българските пациенти ще засилят туризма си за лекарство, за купуване в другите страни."

Не е ясно още как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!