Обратно към категорията

Отбелязваме 151 г. от гибелта на Апостола на свободата

Добавено на: 18.02.2024 09:27
   

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.

Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, в която ще участва  председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тя ще започне в 18.00 часа на пл. "Васил Левски" в града.

Желязков ще приеме строя на представителни роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

По-късно в читалището ще се състои традиционният възпоменателен спектакъл на ученици от средно училище "В. Левски". Тази година спектакълът е озаглавен "Моят Левски".

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана с гражданско поклонение и военен ритуал и пред паметника му в Ловеч.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена днес и с поход до музея "Къкринско ханче" и военен ритуал. От 11.00 ч. представителни блокове от Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново ще  поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ханчето и ще отдадат почит към делото му. Вечерта в ловешкия храм "Успение Богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола, а след това от18.00 ч. е гражданското поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски, който се издига на хълма над Ловеч.

В Троян годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана с панихида за йеродякон Игнатий в църквата „"Света Параскева-Петка" и  Факелно шествие и поднасяне на венци на признателност пред делото на Апостола  пред паметника на Левски на площад "Възраждане".

Във Велико Търново годишнината от смъртта на Левски ще бъде отбелязана с общоградско поклонение. Посещенията в музея - затвор в старопрестолния ни град днес са безплатни.

С поредица от образователни инициативи Регионалният исторически музей във Велико Търново отбелязва гибелта на Апостола на свободата. В училищата при срещи с децата бяха показани снимка на Левски с автограф и два печата на БРЦК, изработени за организацията по негова поръчка.

"Той си е дал живота, за да сме свободни ние сега"…Направил е много комитети...Смело се е впускал в битките", разказаха ученици от основното училище "Бачо Киро".

Днес от 10 до 16 часа за безплатни посещения ще е отворен музеят - затвор във Велико Търново, където  са били  последните дни на Васил Левски преди отвеждането му в София и изпълнението на смъртната присъда.

От 16 часа пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново с военен ритуал и изпълнения на деца и курсанти от Националния военен университет "Васил Левски" ще бъде почетена годишнината от гибелта на Апостола.

В Монтана годишнината от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана и с възпоменателно честване, уроци по родолюбие и изложба.

Почит пред делото на Апостола ще бъде отдадена с поднасяне на венци и  цветя пред  паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад в центъра на Монтана.

Церемонията ще започне в 10.30 ч. днес. Програмата е подготвена от ученици от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски". Тази седмица в детският отдел на Регионална библиотека "Гео Милев" се проведоха с  ученици уроци по родолюбие, посветени на Апостола. Бе открита и изложба на библиотечни документи, озаглавена "Времето е в нас и ние сме във времето". Учениците от Монтана изгледаха филма "Левски в националната ни памет".

Иточник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!