Обратно към категорията

Отбелязваме 34 години от Чернобилската катастрофа

Добавено на: 26.04.2020 09:06
   

Отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа. Той е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г. Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика.

Излъчването на радиация от експлозия в четвъртия ядрен агрегат в Чернобил се равнява на експлозията на 500 атомни бомби, хвърлени в Хирошима през 1945 година.

А разпространението на реактивен материал е толкова мащабно, че падат радиоактивни дъждове в цяла Европа.

Според различни източници в ликвидирането на последствията в атомната електроцентрала в Чернобил участват от 600 до 800 хиляди души от целия СССР. Между 4000 и 10 000 души загиват от последиците от експлозията. Повече от 70 хиляди от тях остават инвалиди. Общо - 8,4 милиона души в Украйна, Беларус, Русия и други страни в част от Европа са изложени на радиацията.

В България през април 1986 г. е сформиран правителствен щаб за аварията в Чернобил в състав: заместник-председателя на Министерския съвет Григор Стоичков, министъра на земеделието и горите Алекси Иванов, акад. Радой Попиванов, тогава министър на народното здраве, проф. Любомир Шиндаров – първи заместник-министър на народното здраве и главен санитарен инспектор на НРБ, ген. полк. Борис Карамфилов – заместник-министър на народната отбрана, ст. н. с. Никола Белев – председател на ДО „Ветеринарно дело“, началник на държавния ветеринарно-санитарен контрол и главен ветеринарно санитарен инспектор на НРБ, Васил Чичибаба – заместник-председател на Селскостопанската академия и главен неин научен секретар и родения в град Стралджа полковник Киро Киров – секретар на правителствената комисия за борба със стихийните бедствия и аварии.

Заради наложеното информационно затъмнение по случая Чернобил в България, през 1990 година от Главна прокуратура е образувано дело, като обвиняеми по делото са единствено председателят на щаба Григор Стоичков и секретарят Любомир Шиндаров.

Стоичков е осъден на две години затвор. Преживява инфаркт през 1995 г. и е освободен предсрочно през април 1996 г. Умира на 23 юли 2016 г.

Шиндаров е осъден през 1994 г. условно.

Чернобилската катастрофа е толкова глобална, че й е присвоено 7-мо ниво на опасност според Международната скала за ядрени събития (INES). Такова ниво на опасност е определено и за аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 в Япония, която се случи през 2011 г. в резултат на земетресение.

Сега в зоната за изключване в Чернобил живеят 140 души - т. нар. самозаселници. 30 години след аварията природата отново започна да се възстановява и разраства. Популацията и разнообразието на диви животни в зоната на изключване може да се конкурира с най-известните природни резервати и национални паркове в света.

Заради пожарите в Чернобилската зона през април 2020 г., които продължиха повече от 10 дни, много животни бяха ранени - най-вече земноводни, влечуги и мишовидни гризачи страдали от пожар.

Припомняме, че тогава от Българската академия на науките заявиха, че няма риск за населението на България и не се налага предприемането на радиационно-защитни мерки.

За Чернобил са правени много филми, но най-голям успех имат късометражният филм-пост-симфония „Арка“ и американския мини-сериал „Чернобил”. Заради тях рекорден брой туристи, предимно чужденци, посещават зоната в Чернобил. Днес тя е затворена за туристи, поради пандемията на коронавирус и карантина.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!