Обратно към категорията

Отбелязваме Деня за защита на личните данни

Добавено на: 28.01.2021 08:18
   
На 28 януари 1981 г., точно преди 40 години, става факт Конвенция 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизирана обработка на лични данни. Инициативата за обявяването на 28 януари за Ден за защита на личните данни е на Съвета на Европа, но понастоящем той се отбелязва в редица държави в целия свят, въпреки че е възникнал като „европейски”. През 2018 година Конвенция 108 е модернизирана с оглед развитието на информационните и комуникационни технологии и предизвикателствата, които възникват пред неприкосновеността.
На днешния ден за пореден път КЗЛД отбелязва Деня за защита на личните данни с редица събития и поставя начало на инициативи, чиято основна цел е да насърчава осведомеността и да формира в ценностната система на гражданите разбиране относно политиките за обработване на лични данни.
И тази година е предвидено традиционното организиране на приемна за администратори на лични данни и граждани, която ще се осъществи от 11:00 до 12:30 в сградата на КЗЛД. В съответствие с извънредната епидемична обстановка тя ще се приведе при повишени мерки за защита. Допускането до сградата на КЗЛД е организирано при спазване на действащите противоепидемични мерки (измерване на телесна температура на входа, ползване на маски, спазване на дистанция). Посетителите ще бъдат поканвани в приемна, откъдето с видеоконферентна връзка ще се осъществява връзка с експерти от администрацията на КЗЛД, които да отговарят на въпросите им.
На 28 януари 2021 г. чрез сайта на КЗЛД ще бъде предоставен дигитален Инструмент за самооценка на малки и средни предприятия за съответствието им с Общия регламент относно защитата на данните. Инструментът е разработен по проект SMEDATA – „Осигуряване на най-висока степен на защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни чрез иновативни инструменти за малки и средни предприятия и граждани”. Инструментът е достъпен от сайта на КЗЛД - ТУК.
Също по повод на Деня за защита на личните данни ще бъде обявено стартирането на анкета, насочена към администраторите на лични данни от частния сектор, като целта е да се получи информация относно готовността им да ползват специфични трудови умения на лица в неравностойно положение. Анкетата е достъпна от сайта на КЗЛД - ТУК.
Друго традиционно събитие по случай Деня за защита на личните данни е връчването на ежегодната годишна награда на КЗЛД за журналистика, като за разлика от други години, когато това е ставало на специално събитие на цялата администрация, тази година ще присъстват само председателят на КЗЛД и представител на наградената медия.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!